Herkese selamlar,
Bu sene yaz tatilimizi ailecek Balıkesir Altınolukta geçirdik. Altınoluk oksijeni bol daha sakin bir yer.. Havası ise gündüz oldukça sıcak fakat akşamları esiyor. Hırka ile dolaşanlar var. Denizi ise soğuk fakat klasik olacak ama “girince alışıyorsun.” 🙂

Altınoluk’ta bol bol nefes alıp verdik. Kazdağları’nın oksijeniyle ilgili bilimsel olarak ;
Kazdağları’ ndan gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.” (https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-65922/kaz-dagi-ida-dagi.html)
Yine bu konuda Dergipark’ta yayınlanan bir araştırmayı da buraya ekleyelim. (https://dergipark.org.tr/download/article-file/514835)
Kalacak yer olarak Özdemir Apart’ta kaldık. Evet evinizde gibi hissetmek istiyorsanız, çift balkonlu, deniz manzaralı, 2+1 evde kaldık. Denizin hemen yanında olan apart evler, Altınoluk’ta denize girebilecek en sakin ve en güzel yerlerden biri.
İletişim için aşağıdaki sayfaları kullanabilirsiniz.
http://ozdemirapartpansiyon.com/
http://altinolukozdemirapart2.com
Not: Sadece aile kabul edilmektedir.
Gelelim gezilerimize.. Altınoluk sahili güzel, denize birçok noktadan girebilirsiniz. Mavi bayraklı deniz. Şezlonglar ücretli. (1 şemsiye 2 şezlong 30 TL) – (2019) Şezlong almak zorunlu değil.
Altınoluk çarşısı akşamları hareketli.. Birçok hediyelik eşya, yemek yiyebileceğiniz yerler mevcut. Birçok markete de ulaşabilirsiniz.
Ulaşım konusuna gelecek olursak araçsız geldiğimiz tatilimizde toplu ulaşım ve taksilerle ulaşımımızı sağladık.
Sırasıyla verecek olursak Altınoluk-Güre-Akçay-Edremit-Burhaniye-Ören.
Altınoluktan, Güre, Akçay ve Edremit’e kadar minibüsle gidebiliyorsunuz. Eğer Burhaniye ve Ören’e gidecekseniz Edremit’ten minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Evet, saydığım her yere minibüsle gittik.. Akçay ise Altınoluk’tan daha hareketli ve kalabalık..
Edremit’ten Burhaniye’ye merkeze geçtik, daha sonra da tekrar minibüse binerek 10 dakika içerisinde Ören’e geldik. Ören’de uzun plajı , güzel manzara, orman havası alarak gezimize devam ettik. Burada da plajın üst tarafında birçok kafe mevcut.

Kazdağları Şelale turuna katıldık. Tur rehberimiz Ahmet Bey bölge hakkında oldukça bilgili ve konularına hakimdi. Güzel bir turdu.
Şelale turunda öncelikle Hasan Boğuldu ve Sütüven Şelalerine gittik. Ücretli bir park. Kişi başı 7 TL giriş ücreti ödeniyor. Ayakkabı giymeniz uygun olur. Biraz yokuş ve taşlı bir parkur. Bazı yerler kaygan. Burada küçük bir köylü bir pazarı da mevcut.
Hasan Boğuldu şelalesine girilmiyor. İçme suyu olarak kullanılıyormuş.
Ancak Sütüven Şelalesine girebiliyorsunuz. Buz gibi suda ayağınızı tutmanız pek mümkün olmuyor. O yüzden eğer girecekseniz deniz ayakkabısı getirmeniz uygun olur.
Kazdağları (İDA) Yunan Mitolojisinde Paris’in Altın Elmayı Afrodit’e vermesi sonucu, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibarıyla, tarihte meşhur Troia savaşlarının çıkmasına neden olmuştur.
İda Dağı (Kazdağı), dünyada mitoloji ve efsaneler Dağı olarak bilinmektedir. Kaz dağlarındaki üç efsaneden biri Yunan efsanesi (İlyada) diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine’nin aşk öyküleri olan iki Türk efsanesidir.
Daha sonra 800 yıllık anıt çınara ev sahipliği yapan Kızılkeçili köyüne ulaştık. Yıllara meydan okuyan Anıt Çınarı fotoğraflayarak turumuza devam ettik.

Daha sonra bir Zeyinyağı fabrikasında Taş baskı Zeytin yağının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler edinerek Zeytin yağı ve Zeytin Sütü tattık.

Buradan Sarı Kız Kazdağı Etnografya Müzesine gittik. Burada da Sarıkız, Kaz Dağları, Zeytin, Balıkesir’in tarihi ve Balıkesir’li ünlüler hakkında bilgiler edindik.
Galeride, 8 dakikalık Kazdağları ve bölge tanıtım filmi, İda dağı Mitosları, Troya ve Antandros, Kuzey ege Antik Kentleri, Antik dönemlere ait sikkeler, vazolar ve terrakotalar, Fatih’in İstanbul’un fethi sırasında Toroslardan getirdiği Tahtacı Türkmenleri, Yörükler ve Muhacırlar, Kazdağı Milli Parkı, Kazdağı Endemik Bitkileri ve Faunası, Hasanboğuldu, Sutüven Şelalesi ve Sarıkız Efsanesi, Bölgedeki eski zeytinyağı fabrikaları ve zeytincilik, eski Edremit ve Körfez fotoğrafları ve belgeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Edremit ziyaretleri ve Atatürk’ün balmumu heykeli, Milli Mücadelede Edremit Körfezi ve Kuva-yi Milliye Hareketi, Yolu Kazdağından geçmiş, iz bırakan değerler köşesinde çocukluğu Edremit ve Kazdağında geçmiş olan ”Benim meskenin dağlardır dağlar” diyen Sabahattin Ali köşesi ve balmumu heykeli, Kazdağları aşığı Tuncel Kurtiz’in Balmumu Heykeli ve eserleri mevcuttur. (Alıntı)
Daha sonra turumuzun son aşaması ise Zeus Altarı ve Adatepe Köyü’ne geçtik. Zeus Altarı ve Adatepe köyü Çanakkale il sınırları içerisindedir.
Çanakakle İli ayvacık İlçesi Küçukkuyu Beldesi Adatepe köyünün hemen yanıbaşında bulunan dev kaya kütlesi, Truva’yı gün yüzüne çıkartan Alman maceraperest Heinrich Sehlineman ve arkeoloj Judeich tarafından İda Zeus Altarı (sunağı) olarak tanımlanmıştır.Gargara (Küçükkuyu ); sırtını, denizden aniden yükselen, zeytin ağaçlarıyla süslenmiş Gargaran tepesine dayar. Gargaran tepesi de, eski Yunan kültürüne göre tanrılarına kurbanlar sunmak üzere yapılmış bulunan Zeus Altarı’na (Sunak) ev sahipliği yapar. Eski Yunanlılar, savaşlarda galip gelmek, kuraklıktan, hastalıktan kurtulmak, bereketli ürün almak, felaketlerden korunmak gibi sebeplerle tanrılara kurban vermeyi adet haline getirmişlerdi. Gargaran’ daki Altar, Zeus ile Hera’nın aşkına da şahit olmuştur. İlyada’da şöyle anlatılır: “Hera, dosdoğru yürüdü Gargaran doruğuna, İda’nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus, onu gördü. Görür görmez aşk sardı düşünceli kafasını.”Ve Hera, Zeus’un dokuz eşinin birincisi oldu. (Alıntı)
Buranın harika manzarası mevcut. Altınoluk, Akçay, Cunda Adası, Yunan Adalarına kadar görebiliyorsunuz.


Küçükkuyu beldesinin kuzeyindedir. Yüksekçe bir tepenin içinde bir vadiye yerleşmiş Türk ve Rum kültürünün birlikte yaşadığı bir köydür. Kazdağları’nın güney eteklerinde zeytinliklerle çevrili bir rüya beldesidir. Genellikle iki katlı orijinal taş yapılarıyla dikkati çeker. Yaşam alt katta geçer üst katta ise yatma birimleri bulunur. Büyük kent insanlarının ilgisini çeken bu evler tek tek satın alınarak restore edilmektedir. Hemen yakınında Zeus Altarı diye ünlenen bir sunak yeri vardır. Çevreye hâkim bir tepede olan bu sunak yerinde taş bir oda ve su dolu bir sarnıç vardır. Homeros, Troya Savaşı’nda baştanrı Zeus’un savaşı buradan izlediğini söyler. (Alıntı)
Kaldığım 5 gün boyunca denize girdik, ailecek güzel vakit geçirdik.
Genel olarak ormanların, Kaz dağlarının, Zeytin ağaçlarının önemini bir kere daha anladık.
Herkese iyi tatiller.
Sevgiler.