Evliya Çelebi’nin Eyüp anlatımı: “Eyüp şehri, İstanbul’un batı tarafındadır. İstanbul’a denizden dokuz mil ve karadan iki saattir. Ama yine istanbul’a bitişik olup arasında asla boş arazi yoktur. Baştanbaşa mamurdur. Fakat başka hükümettir. Fatih kanununa göre beşyüz akça mevleviyettir.
… karşı tarafı deniz karşısında Sütlüce kasabasıdır. Arası bir ok atımı yerdir.”
Evet, Evliya Çelebi bu şekilde anlatmış Eyüp Sultanı.

Ebu Eyyûb El-Ensarî – doğum adı Halid bin Zeyd. Evet, “Halid bin Zeyd’in Türbesi nerededir” diye sorulursa yabancı kalmayın. Lakabından dolayı Eyüp Sultan olarak bilindiği belirtiliyor.
Peygamberimiz Hz. Muhammed’i Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Bu misafirlik süresi yedi aydır. Bu sebeple kendisine bu olaydan sonra Mihmandar-ı Nebevî veya Mihmandar-ı Resul de dendiği olmuştur. Daha sonra 90’lı yaşlarında katıldığı İstanbul kuşatması sırasında şehit olmuştur. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğü rivayet edilir. Fetih’den sonra Akşemsettin manevi keşif yoluyla mezarını bulur. Şu anda onun adına bir türbe, kendi adı ile anılan Eyüp Sultan semtinde ve kendi adı verilen Eyüp Sultan Camii’sinde bulunmaktadır.
Çeşmesinden akan suyun kutsal sayıldığı, avlusunu asırlık çınar ağacının süslediği Eyüp Sultan Cami ve Türbesi, Osmanlının İstanbul’a bıraktığı en büyük tarihi miraslardan birisi olarak gösteriliyor. İslam Dünyasının önemli isimlerinden sayılan Eyüp Sultanın ebedi ikametgâhına ev sahipliği yapan dini yapı, bu nedenle yıl boyunca hem ibadet hem de ziyaret için gelen binlerce ziyaretçiyi konuk ediyor.

Eyüp Cami ve Türbesini tarihi açıdan değerli kılan en büyük özelliği, padişahların kılıç kuşanma törenlerine ev sahipliği yapmış olması. Fatih Sultan Mehmet döneminde başlayan bu gelenek, ardından gelen padişahlar tarafından devam ettirilmiş. Ayrıca türbeye duydukları büyük saygıdan dolayı I. Selim ve I. Süleyman başta olmak üzere çok sayıda padişah, çıkacakları seferler öncesi buraya gelip dua etmişler.

Eyüp Kültür Sanatın sosyal medyadaki sayfasında bir yarışma sorusuna denk geldim. Cevapladım ve ESTAM Rehberi eşliğinde Eyüp Sultan Gezi Turu ve İftar kazandım. Tabi ki katıldım.
Çok güzel bir gezi oldu. Rehber eşliğinde Eyüp Sultan Cami ve Çevresi, Cafer Ağa Medresesi, Culüs yolu, Hoca Sadettin Efendi, Sokullu Mehmet Paşa, oyuncakçılar çarşısı gibi yerler hakkında detaylı bilgiler edindik. Rehberimiz oldukça bilgili ve duygu dolu anlatımıyla dikkat çekti.

Buradan rehberimize Sayın Serdar Dumansız’a teşekkür eder, Eyüp Sultan Belediyesine bu proje için teşekkürlerimi iletirim. Ayrıca gezi sonrası yapılan anket ile de gezi hakkında geri bildirimler alarak bu projenin arkasında durduklarını gösterdiler.
Umarım bu proje kapsamında gezi rotası daha da uzatılır. Bu projenin diğer belediyelere de örnek olmasını dilerim.
Eyüp Sultan’a gezmek için gelenler için bir ESTAM’ın hazırlamış olduğu bir gezi rotası mevcut. Buradan ulaşabilirsiniz.

Eyüp Sultan’a gelmek isteyenler için de bilgi verelim.

Metrobüsle Ayvansaray Eyüp Sultan durağında inerek yaklaşık olarak 15-20 dakikalık yürüme sonrasında Eyüp Sultan’a ulaşabilirsiniz.
Eminönü tarafından otobüsle 99A ile Necip Fazıl Kısakürek (Eski Adıyla Eyüp İskelesi) durağında inebilirsiniz. 99- 99Y- 44B sahilden giden tüm otobüslere binebilirsiniz. Otobüsüne göre Eyüp Pierre Loti veya
Üsküdar’dan direkt olarak Üsküdar-Eyüp vapuruna binebilirsiniz. Ancak ulaşmanız 1 saati bulacaktır. Hava ala ala gelirsiniz.
Metro ile Bayrampaşa metro istasyonunda indikten sonra 20 dakikalık yürüyüş mesafesi var. Dilerseniz tekrar otobüse binebilirsiniz.
Son olarak Eyüp Sultan’da bir öneri vereyim.Eyüp Sultan’a gelenler Pierre Loti’de Haliç manzarasına karşı bir kahve veya bir çay içebilirsiniz.
Mutlu, huzurlu ayrılmanız dileğiyle.

*Fotoğraflar tarafıma aittir.