Merhabalar,
Fotoğraflar çekiyorum ve paylaşıyorum. Ancak uzun pozlama tarzı fotoğrafları daha fazla sevmeye başladım. Bu konu üzerine bir şeyler yazmak istedim.
Fotoğrafçılık konusunda farklı bir yazımda fotoğraf çekmek üzerine bir yazı ele almıştım.
Renkleriyle, canlılığıyla olsun fotoğraflarda farklılık oluşturması ve fotoğrafın daha uzun pozlanıp çekilmesi daha kaliteli fotoğraflar oluşturduğu kanaatindeyim.
Yansımalar, insanların hareketliliği, beni en çok çeken araba farlarının gece uzun çizgiler halinde oluşması hem de ne, gerçekten anlayamazsınız ! Motorun yaptığı dalga 🙂
Neyse şaka bir yana gerçekten uzun pozlama fotoğraflarını takip ediyorum. Biraz zahmetli bir iş olsa da fotoğraf sabır işidir.
Özellikle tripod taşımanız gerektiğinden kendinize ekstra bir yük oluşturuyorsunuz.
Ayrıca havanın rüzgarlı, yağmurlu olması, zamanı iyi ayarlamak gerçekten oldukça iyi düşünülmesi gereken faktörler..
Akşam hava kararmadan yarım saat önce fotoğrafçıların mavi ışık dediği bir zaman aralığında uzun pozlamaya başlayıp tam karardığı esnaya kadar o renk aralığında çektiğiniz fotoğrafları sonradan fotoğraflara baktığınızda harika bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.
Türkiye’de veya diğer ülkelerde uzun pozlama fotoğrafları çekenleri gözlemliyorum. Bunun için yeni bir Instagram sayfası da oluşturdum.Bu sayfada uzun pozlama yapılmış fotoğrafları paylaşıyorum. Longexposure_turkey
Sayfayı takip ederseniz sevinirim.
Teknik anlamda bilgi vermek gerekirse ilgili zaman aralığında tripodunuzu sabitleyip makinenizin titreşim önleyici özelliğini kapatın. Kadrajınızı ayarlayın. Manuel pozlama yapıp enstantane ve diyafram ayarlarınızı kontrol ederek pozlama dengesini sağlayıp deklanşöre basınız.
Ayarlar nasıl olacak?
Evet, ben genelde aynı kadrajda + ve – pozlama yapıp denemeler gerçekleştiriyorum.
Ancak diyaframı kısıp (derece olarak yükseltip) enstantane ayarlarımızı 10-30 saniye aralığında çekiyorum. ISO 100’de sabit.
Tabi bu işlemleri fotoğraf makinemin wifi özelliği ile tripod üzerinde oluşacak titremeyi önlemek için telefonumda bulunan uygulama sayesinde deklanşöre telefondan basmak daha faydalı oluyor.
Gündüz de uzun pozlama ND filtreler sayesinde yapılabiliyor.
Gece yanınızda tripod bulunmuyorsa güzel bir kare gördüyseniz muhakkak bir düzleme sabitleyip uzun pozlama ile fotoğraf çekmeyi deneyebilirsiniz.
Fotoğraf eğitimi aldığım süre boyunca en çok hoşuma giden çekim tekniği uzun pozlamaydı. Berk Hoca’ya buradan teşekkürler.
Uzun pozlama olarak çektiğim fotoğraflarımdan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz. Tamamını kendi hesabımdan görüntüleyebilirsiniz.







Teknik anlamda daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıda uygulamalı olarak anlatılan videoyu izleyebilirsiniz.
Sevgiler.